Tööandjad kasutavad häid viise oma töötajate tervise edendamiseks

21.11.2023

Tööandjatele on aina enam oluline töötajatele tervisekontrolli ja tervisekindlustuse pakkumine, et hoida ja kaitsta oma töötajaid. Vaata, mida teevad teised tööandjad ja kasuta parimaid praktikaid ka oma ettevõttes.

Veel kümmekond aastat tagasi oli tööandja roll anda töötajale kokkulepitud töö tegemiseks sobilikud vahendid ja ruum ning töötaja ülesanne oli täita lepingus loetletud ülesandeid. Ühiskonna arenemisega on tööandjate jaoks muutunud aina olulisemaks ka mugava töökeskkonna loomine ning töötajate rahulolu tõstmine.

Nii on ettevõtete motivatsioonipakettidesse jõudnud treeningute, massaaži ja tervist toetavate tegevuste kompensatsioonid. Populaarsust on kogunud töötajatele tervisekontrolli tagamine ja tervisekindlustus, et hoida ja kaitsta töötajaid.

Ära unusta kasutada tööandja sotsiaalmaksusoodustust

SYNLABi kliendihaldur Triinu Tammeoks tõdes, et ennetava terviskontrolli teemad on aina enam jõudmas rohkemate ettevõteteni. „Ettevõtted näevad, et terve inimene on enesega rahulolev ning just selliseid töötajaid soovitakse oma meeskondades näha. Viimase kolme aasta jooksul on tervisekontrollid muutunud tööandja vaates motivatsioonipakettides suureks lisaväärtuseks,“ ütles Tammeoks.

Mitmed ettevõtted on tervisekontrollidest teinud rutiini ning töötajatel on iga-aastaselt võimalus läbi teha korralik tervisekontroll. „On ka ettevõtteid, kelle juures käime kord aastas kohapeal analüüse tegemas. Näeme, et töötajad hindavad väga sellist võimalust ning ootavad meid alati rõõmuga,“ rääkis Tammeoks. Ta lisas, et rõõmustav tendents on töötajate sünnipäeval või jõuludel kommi või pudeli asemel tervisekontrolli kinkekaardi kinkimine.

Tööandjapoolne tervisekindlustus võimaldab kiirema terviseabi

SYNLABi kliendihaldur tõi välja, et tervisekontrolli jõuavad inimesed sageli ka läbi tööandja poolse tervisekindlustuse. Confido Tervisekindlustuse tootejuht Liis Ader kinnitas, et kuigi tööandja poolse tervisekindlustuse näol on tegemist veel üsna uue tootega, on tänaseks Eestis juba ligikaudu 60 000 töötajat, kellele on tööandja valinud vabatahtliku ravikindlustuse. „Esimeste seas leidsid tervisekindlustuse üles pigem Tallinnas asuvad IT ettevõtted, kus tööandja väärtuspakkumisele pannakse keskmisest enam rõhku. Täna näeme aina rohkem liitumas ka tootmisettevõtteid, riigiasutusi, kaupluste kette ning seda üle Eesti,“ märkis Ader.

Vabatahtliku tervisekindlustuse paketi saab tööandja koostöös kindlustuspakkujaga ise kokku panna. Enamlevinud tasuliste raviteenuste kulutused, mida lahendusega liitunud töötajatel kindlustus katab, on ennetav tervisekontroll, hambaravi, taastusravi, vaktsineerimine ja arsti tasuline vastuvõtt.

Ära unusta kõige tähtsamat: 5 nõuannet töötajate tervise toetamiseks

„Üks põhjus, miks inimesed ei jõua ennetavalt tervisekontrolli, on kindlasti rahaline. Tervisekindlustuse kaudu on võimalik iga-aastane tervisekontroll katta tervisekindlustuse kaudu, makstes vaid omaosaluse eest. Näeme, et kui kindlustuse algusperioodil pöörduvad kindlustatud arsti või mõne teise tervisespetsialisti juurde peamiselt teadaoleva tervisemure lahendamiseks, siis hiljem hakatakse kindlustuse abil tegelema pigem ennetustegevusega. Kindlustus muutub justkui tugisambaks, mis võimaldab terviseprobleemi tekkides kindlustatul kiiresti erameditsiiniasutusse pöörduda, ilma et ta peaks muretsema suurte raviarvete pärast,“ tõi Ader välja, kuidas tervisekindlustus on aidanud kaasa tervisemurede ennetamisele.

Artikkel ilmus 21. november 2023, Palgauudised.ee